Kalorisiz şeker “alüloz” hakkında her şey
Sağlıklı beslenme konusunda farkındalığın her geçen biraz daha artıyor olması ve etrafımızın giderek sağlıksız yiyecekler tarafından kuşatılması, hepimizi sağlıklı besin araştırmalarına doğru yönlendiriyor. Şeker tüketimini en aza indirmek hatta sonlandırmak ise sağlıklı bir yaşamın kapısını aralama konusunda en önemli adımlardan biri olarak kabul ediliyor. Bu noktada tükettiğimiz yiyeceklerin doğal şekere sahip olması biraz daha ciddiyet kazanıyor. 2020 wellness trendlerine şöyle bir göz attığımızda, özellikle son birkaç ay içerisinde düşük kalorili şeker olarak bilinen “alüloz”un kendisini gösterdiğine tanıklık ediyoruz. Popülaritesini giderek artıran bu şekeri sizler için mercek altına aldık. O halde gelin alüloz şeker nedir, faydaları nelerdir, zararları var mıdır? gibi soruların yanıtlarına birlikte bakalım.
Alüloz şeker nedir?
Alüloz (allulose) alışık olduğumuz şekerin tadına ve dokusuna sahiptir ancak işlenmiş şekere göre daha az kalorilidir (1 gramında 2-4 kalori olduğu biliniyor) ve daha az karbonhidrat oranına sahiptir. Her ne kadar alüloz üzerinde çalışmalar henüz yetersiz olsa da ve uzun vadeli kullanımda nelere yol açabileceği bilinmese de sağlık açısından çeşitli faydalara sahip olduğu düşünülüyor.
Alüloz, aralarında kuru incir ve üzümün de bulunduğu birkaç gıdada bulunan şekerden elde ediliyor. Besinlerin içerisinde çok az miktarda bulunmasından dolayı ender şekerler arasında sınıflandırıyor. Alüloz da tıpkı üzüm şekeri (glikoz), meyve şekeri (fruktoz) gibi doğal bir şeker türü olarak biliniyor. Dokusu ve tadı bakımından %70 oranında alışık olduğumuz şekerle uyumlu olan alüloz, fruktoz ile aynı kimyasal formüle sahip olmasına rağmen farklı düzenlenmiş olduğu için vücudumuz tarafından da farklı yorumlanıyor. Tükettiğimiz alülozun %70-80’lik bir kısmı sindirim sisteminde emilse de yakıt olarak kullanılmaksızın idrarla atılıyor.
Zararlı mıdır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi alüloz hakkındaki çalışmalar henüz tamamlanmış değil. Ancak işlenmiş şekere oranla daha zararsız olduğu birtakım araştırmalarca ortaya konmuş. Zira alüloz, kan şekerini aniden yükseltmeyen bir özelliğe sahip. Bu özellik dolayısıyla alüloz, özellikle diyabet gibi sağlık problemlerine karşı daha iyi niyetli gibi görünüyor. Ayrıca vücutta şişkinliğe ve sindirimsel problemlere de yol açmıyor.
Artıları nelerdir?
Kalorisinin düşük olması
Kilo problemleminin mutlak sorumlulularından biri de kuşkusuz işlenmiş şekerler. Kalori bakımından oldukça yüksek olan ve herhangi bir diyete dahil edilmesi kesinlikle mümkün olmayan şekerin aksine alüloz oldukça düşük kalorilidir. Yapılan çalışmalar dikkate alındığında 1 gram alülozda 2 ile 4 kalori vardır. Dolayısıyla alüloz, kilo vermek ya da kilo kontrolü sağlamak isteyenler için doğru bir tercih gibi görünüyor.
Alülozun nasıl kalorisiz olduğunu merak ediyorsanız hemen açıklayalım. Alüloz şekeler, atomlarının dizilimi nedeniyle insan vücudunda insan vücudundaki metabolik işlemlere dahil olmuyor. Dolayısıyla vücutta uzun süre tutulamaz ve kilo alımına neden olmaz.
Kan şekeri kontrolüne yardımcı olması
Alüloz, şeker hastalığını kontrol etmeye yardımcı olabiliyor. Yapılan bazı çalışmalar, alülozun kan şekerini düşürdüğünü, insülin duyarlılığını pozitif yönlü etki ettiğini ve pankreastaki insülin üreten beta hücrelerini koruyarak tip 2 diyabet riskini azalttığını gösteriyor.
Yağ kaybını artırması
Alülozun, başta kalp rahatsızlığı olmak üzere diğer sağlık sorunlarıyla da bağlantılı olan ve visseral yağ olarak da bilinen sağlıksız karın yağlarını azalttığı düşünülüyor. Dahası, bazı çalışmalar alülozun karaciğer yağlanmasını da önlediğini gösteriyor. Ancak hem çalışmalar hem de alüloz için çalışmalar henüz tamamlanmadığından, kesin bir kanıya varmanın doğru olmayacağını belirtmemiz gerekiyor.