Tarif: Kış çayınız hazır mı?
Çayınızda neler olsun?
2 tatlı kaşığı kuşburnu, 2 tatlı kaşığı ıhlamur, 1 çubuk tarçın, 1 tatlı kaşığı hibiskus, 1 tatlı kaşığı taze zencefil. Dilerseniz bal ve limon eklenebilir.
Kuşburnu: Tam bir C vitamini deposu olarak bilinir. Ayrıca içerdiği likopen, A, B, E, K vitaminleri, magnezyum, demir içeriyor ve vücut direncini artırıyor. Laksatif etkisiyle uyku öncesi içime uygun ve vücudu rahatlatıyor. Ayrıca antispazmal ve ödem atıcı etkisiyle idrar problemlerini rahatlatmaya yardımcı.
Ihlamur: Özellikle soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların tedavisinde bitkisel bir şifa kaynağı olan ıhlamurun öksürük kesici, kan basıncı düzenleyici, balgam söktürücü, idrar söktürücü ve solunum yolu hastalıklarını tedavi edici faydaları var. Ayrıca bedeni rahatlatıcı sedatif özelliği sayesinde uykuyu rahatlatıyor.
Tarçın: Kalsiyum emiliminin sağlanmasına yardımcı manganez içeren tarçın bağ dokusunu iyileştiriyor, kemik ağrılarına iyi geliyor. Güçlü bir antioksidan ve anti enflamatuar özelliğe sahip tarçın aynı zamanda sindirim sistemindeki yiyeceklerin dağılımını yavaşlatarak doyma hissini artırıyor. Kan şekeri seviyesini kontrol altına alan bu baharat, özellikle tatlı krizlerine bir çözüm niteliğinde. Ayrıca flavonoid ve fenolik asit bakımından zengin özelliğiyle stres seviyesini azaltmaya yardımcı.
Hibiskus: Metabolizmayı hızlandıran ve iştah azaltmaya yardımcı hibiskus, C vitamini bakımından oldukça zengin ve güçlü bir antioksidan. Hücre deformasyonu, cilt yaşlanmalarına ve kırışıklıklara sebep olan serbest radikallere karşı savaşıyor. Özellikle regl dönemlerindeki ağrı ve kramplara karşı azaltıcı etkisi.
Zencefil: Mide ağrısı, mide bulantısı, adet sancısı, bağırsak düz kaslarını rahatlatıp ülser ve reflüyü rahatlatan etkisiyle ön planda olan zencefil aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı vücudu koruyor. Araştırmalar zencefilin hücrelere etki ederek doğal bir ağrı kesici özelliğini gösteriyor. Ayrıca Soğuk algınlığı, nezle ve öksürüğü önlemeye yardımcı oluyor.