Piramit karnabaharı hakkında merak edilenler
İlk bakışta Noel ağacını andıran görünümüyle dikkat çeken piramit karnabahar, enteresan biçimi ve brokoliyi andıran lezzetiyle mutfağımıza konuk oluyor. 16. yüzyıl İtalya'sında keşfedilen bu sebze, geleneksel karnabahar ile kıyaslandığında daha sert bir dokuya ve hafif bir lezzete sahip. Lahana ailesine ait olan piramit karnabahar, pek çok farklı pişirme metoduyla denemek isteyebileceğiniz farklı bir lezzet olabilir.
Piramit karnabarı şekli itibariyle eşsiz olduğu kadar insan sağlığına olan yararlarıyla da önemli bir sebze. C vitamini bakımından yüksek olan sebze, antioksidan özelilği ile serbest radikallere karşı savaşıp bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Piramit karnabaharının kansere karşı savaştığı ve tümör büyümesini yavaşlattığı düşünülüyor. Ayrıca A,B, C, K, magnezyum, protein, fosfor, potasyım ve omega-3 yağ asitleri bakımından da zengin olması, piramit karnabaharını çok daha çekici kılıyor. İçeriğindeki zengin A vitamini özellikle göz sağlığını güçlendirirken, omega-3 asitleri kalp sağlığına iyi geliyor ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı oluyor.
Çiğ, yarı pişmiş veya tam pişmiş olarak sunulabilen bu sebze, klasik pişirme teknikleriyle farklı lezzetler doğurabiliyor. Farklı sebzelerle bir araya getirilip sotelenebilir, zeytinyağı ile soğuk bir salata olarak sofranızı süsleyebilir. Yaz mevsiminde ve sonbaharın ilk aylarında bulabileceğiniz piramit lahanayı buzdolabında ya da hava almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz.