Soğuk algınlığı ile mücadele: Tıbbi mantarlar
Her ne kadar tıbbi mantarların son yıllarda popüler kültür etkisiyle yükselişe geçmiş olduğu sanılsa da aslında onlar antik çağlardan bu yana bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Tıp literatürüne geçen binlerce çeşit mantar türü var. Bu mantarların karaciğere iyi geldiği, kalp sağlığını desteklediği hatta enerji artırdığı ise iddialar arasında. Bunların dışında tıbbi mantarlar, bağışıklık sisteminizi dengeleyip güçlendirir, hücrelerinize giden oksijen akışını artırır, kan şekerinizi düzenler, stres seviyenizi düşürür, dinlendirici bir uyku sağlar. Dolayısıyla tıbbi mantarların sayısız fiziksel, duygusal ve mental tedavi yöntemlerine sahip olduğu söylenebilir.
Bu yazımızda hangi tıbbi mantaların bağışıklık sistemine olumlu yönde etki ettiğini mercek altına alyoruz. Zira kışın çetin soğuğunu iyiden iyiye hissetmeye başladığımız şu günlerde ihtiyacımız olan en önemli şey elbette bağışıklık sistemimizi güçlendirmek! Aşağıda listelediğimiz güçlü antiviral ve bağışıklık arttırıcı özelliklere sahip olan bu mantarlar soğuk algınlığı tedavisinde etkili bir rol üstleniyor ve içeriğindeki selenyum, magnezyum ve çinko sayesinde grip virüslerine karşı savaş açıyor. Çünkü mantarlar, vahşi doğada hayatta kalmak için antibakteriyel ve antiviral bileşiklere ihtiyaç duyuyor. Doğal olarak bu maddelerin çoğunu içerisinde barındırıyor. İşte detaylar...
Maitake Mantarı
Bu lezzetli yenilebilir mantar, hem çok lezzetli hem de sağlık açısından etkileyici özelliklere sahip. Bir Japon çalışmasında, maitake mantarı ekstraktının influenza A virüsünün çoğalmasını önemli ölçüde engellediği gözlemlenmiş. Ayrıca Kore’deki Yeungnam Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından yapılan başka bir çalışmada, maitake mantarının kalın bağırsak kanalında antienflamatuar etki gösterdiğini söylüyor. Kilo vermek isteyenlerin diyetine ekleyebileceği bu mantar, tansiyon düşüklüğü olan kişiler tarafından kullanılmamalı.
Shiitake Mantarı
Faydaları uzun yıllardır bilinen ve özellikle Uzak Doğu kültüründe fazlasıyla kullanılan Shiitake mantarı (kara mantar), market ve manavlarda kolaylıkla bulunabiliyor. Vitamin (D, B2, B5, B6) ve mineraller bakımından hayli zengin olan bu tür, güçlü antiviral, antiemflamatuvar ve antifungal özellikleri ile n plana çıkıyor. Zararlı bakteri ve virüslere savaş açmak gibi yeteneklere sahip olan Shiitake mantarı, güçlü bir antioksidan kaynağı olarak stres ile baş edebiliyor, kolesterolü dengeliyor, cilde iyi geliyor ve elbette bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
Reishi Mantarı
Reishi, geleneksel Çin tıbbında yaklaşık 2.000 yıldır kullanılıyor. Akçaağaç ve meşe gibi sert ağaçlarda yetişen bu mantar türü, vücudun bağışıklık sistemini virüsler, bakteriler ve parazitler gibi patojenlere karşı koruyor, hormonları dengeliyor, uykuyu düzenliyor. Doğal yöntemlerle kendisine ulaşmak pek mümkün olmasa da ticari olarak yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Bütün veya toz olarak satılan kurutulmuş Reishi mantarı güvenli bir şekilde tüketilebilir. Ancak toz haline getirilmemiş olanların biraz zor kullanıldığını unutmamak gerekir. Bizin önerimiz toz halde edinmeniz ve çay olarak tüketmeniz.
Chaga Mantarı
Hymenochaetaceae familyasına ait olan Chaga mantarı, polisakaritlerin üretimini artırma yeteneğine sahiptir. Chaga aynı zamanda zengin bir antioksidan kaynağıdır. Yanmış kömüre benzeyen bu tür soğuk iklim bitkisi olduğundan özellikle Sibirya taraflarında yetişir. Onu işlenmemiş halde tüketmez çok zordur. Çünkü sindirilemez ve antioksidan etkisi hayli düşüktür. Bu sebeple tıpkı Reishi mantarı gibi toz olarak tüketilebilir. Yaklaşık 1 litre suyu kaynatın ve içerisine 2 yk kadar Chaga tozundan ekleyin. 10 dakika kadar bekletin ve süzün. Lezzetlendirmek için bal da kullanabilirsiniz.
Cordyceps Mantarı
İçeriğindeki beta-glukanlar nedeniyle enerjiyi arttırma ve yorgunluğu azaltma konusunda üstün yeteneklere sahip olan Cordyceps mantarı, 1.300 yıldan daha uzun süredir geleneksel Çin tıbbında kendisine yer buluyor. Cordyceps anti-enflamatuar özellikleriyle tıpkı diğer türlerdeki gibi kan akışını düzenliyor, genel kalp sağlığına olumlu etki ediyor ve kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor.