Cam katmanlar
Çağdaş Sanat Platformu ile farklı sergilere ev sahipliği yapan Beymen Zorlu Center, 5-16 Aralık tarihleri arasında günümüz çağdaş sanatçılarından Ardan Özmenoğlu’nun, İskoçya’nın nefes kesen doğası ve İskoç lezzetlerinin farklı harmanlarından esinlenerek tasarladığı “18 Katman” cam heykellerine ev sahipliği yapıyor. İskoç lezzetlerinin vanilya, kiraz, karamel, malt ve bitter çikolata esintileri taşıyan aroma zenginliğinden ilhamla, 18 farklı camın özel bir şekilde bir araya getirilmesiyle hazırlanan heykeller, 17-23 Aralık tarihleri arasında ise Beymen Nişantaşı’nda sanatseverler ile buluşacak. Bu lezzet ve sanat işbirliği üzerine Ardan Özmenoğlu ve Diageo Marka Elçilerinden Tom Jones’a sorularımızı yönelttik.
18 Katman serginizdeki eserlerinizden bahseder misiniz?
Sergi yarattığım dört farklı heykelden oluşuyor ve heykellerin her biri on sekiz katman camdan oluşuyor. 18 yılı temsil eden on sekiz camlı dört heykelin dört farklı konsepti var. İskoçya temalarını, tat, görsellik, doku ve coğrafya esintileriyle eserlerime işledim. 18 yıl insan hayatı için önemli bir zaman ve bu olgu on sekiz cam katmanının bir araya gelişiyle bütünleşti. Her yıl her bir camı temsil ediyor.
Eserlerin çıkış noktası ne oldu?
Dört farklı heykel dört duyuya hitap ediyor. Kiraz (cherry), Perfect Plaid (muhteşem İskoç ekosesini), Scotland landscape de mistik coğrafyayı ve Fruits (meyveler) İskoç viskisinin içtiğinizde ağzınızda bıraktığı tadı görsellikle anlatıyor.
İskoçya’nın doğası ve lezzetleri ile ilgili neleri deneyimlediniz? Bu deneyimi nasıl aktardınız?
İlk aklıma gelen İskoçya coğrafyası ve o çok ünlü ekose deseniydi. İskoçya’nın yerel tatlarını hayalimde canlandırdım. Bir sanatçı olarak bu deneyimi renkler ve cam katmanlı heykellerle yarattım.
Mekana özgü enstalasyonlar yapıyorsunuz, 18 Katman sergisinde bir mekanı göz önünde bulundurdunuz mu?
Sergilediğim mekan ve eserlerin uyumu benim için çok önemli. Bu yüzden her sergi öncesinde mekana defalarca gidip eserlerin ölçek ve yerleşimlerini hayal ederim. Bu sergide de bu çok önemli bir rol oynadı.
Neler bekliyor gelenleri?
Yarattığım cam heykellerde izleyiciyi sihirli bir yolculuğa çıkardım. Heykellere bakarken eserin sizi içine aldığını fark edeceksiniz. 18 yıllık bir serüven on sekiz cam katmanla bütünleşti ve bakmaya doyamayacağınız bir estetik anlayış ortaya çıktı.
Diageo marka elçisi Tom Jones
Harmanlama ve sanatın bir araya gelişini nasıl değerlendiriyorsunuz ? Özel tatları bir sergi ile anlatma fikri nasıl aklınıza geldi?
Bir global temsilci olarak harmanlamanın ne olduğunu soran insanlara verdiğim açıklamalar hep bir sanat metaforu ile olur. Harmanın içindeki her bir bileşene bütünü oluşturan bir katman diyebiliriz.
Davetliler bu özel gecede hangi tat notaları ve tatlar ile karşılaştı?
Bu özel gece için oldukça özverili çalışıldı. Bazı tat notalarını sergide görsel olarak gösterirken, sonrasında davetlilerin bu zengin tatları hem içtiklerinde hem de yediklerinde deneyim etmesini sağladık. Geceye özel kokteyller dünyaca ünlü miksologlar tarafından hazırlandı. Diageo Global Gastronomer, ödüllü şef Mark Moriarty ve yine ödüllü şef Michael White ile birlikte çalışarak özel bir yemek menüsü de oluşturuldu.
Kısaca harmanlamanın, tat katmanlarının, İskoçya’nın doğasının ve “hayat suyunun” hikayesini anlatır mısınız?
Ardan Hanım’ın sergisinde 18 katman bir araya gelerek bir sanat eseri oluşturuyor. Bir katman tek başına anlam bulamazken 18 katmana tamamlanınca ortaya bir eser çıkıyor. 18 yıllık harmanı da aslına bakarsanız buna benzetiyoruz. Bunların hepsinin oluşumu benim de geldiğim ülke olan İskoçya’nın doğasında gerçekleşiyor. Harmanlama için doğa ve su çok önemli bileşenler. Doğa harmana kendi karakterini hediye ediyor su ise ona adeta hayat veriyor. İskoçya her ne kadar yeşil alanları ile bilinse de suyu da bir o kadar özeldir.